Defecțiunea a avut la bază discrepanțe între sistemele Revolut din SUA și cele europene, făcând ca fondurile să fie rambursate în mod eronat folosind propriii bani atunci când unele tranzacții au fost respinse. Problema a fost detectată pentru prima dată la sfârșitul anului 2021. Dar înainte de a putea fi remediată, conform raportului, grupuri criminale organizate au exploatat acest gol încurajând persoanele să încerce să facă achiziții costisitoare care ulterior să fie respinse. Suma rambursată ar fi fost ulterior retrasă de la bancomate.
Detaliile tehnice exacte legate de defecțiune sunt în prezent neclare.
În total, au fost sustrase aproximativ 23 de milioane de dolari, iar unele fonduri au fost recuperate prin urmărirea celor care au retras numerar. Schema masivă de fraudă se pare că a dus la o pierdere netă de aproximativ 20 de milioane de dolari pentru neobanca și firma fintech.
Acest anunț a fost lansat la mai puțin de o săptămână după ce Interpol a anunțat arestarea unui membru suspectat de rang înalt al unei echipe de hacking din Franța cunoscută sub numele de OPERA1ER, care a a avut legături cu o serie de atacuri îndreptate împotriva instituțiilor financiare și serviciilor de banking mobil cu ajutorul malware-ului, campaniilor de phishing și a unor ample scheme de înșelătorie prin e-mailuri de afaceri (Business Email Compromise - BEC).