Realizarea auditurilor de securitate a infrastructurilor

Realizarea auditurilor de securitate a infrastructurilor

Finalizăm seria referitoare la recomandările de protecție împotriva infecțiilor cu ransomware și a altor atacuri cibernetice cu o măsură propusă pentru a evalua eficacitatea tuturor metodelor de prevenție și răspuns întreprinse - efectuarea unui audit de securitate. Obținerea unei vizibilități complete asupra întregului program de securitate cibernetică reprezintă cea mai eficientă modalitate de abordare a deficiențelor de securitate, identificarea amenințărilor și consolidarea măsurilor de prevenție și apărare împotriva atacurilor cibernetice.

Rating: 5.0 (1 voturi)
Noutăți 16.11.2023

Ce poate face o organizație pentru a rămâne vigilentă împotriva amenințărilor de securitate și pentru a menține practici de securitate eficiente și eficace? Dacă într-un articol anterior am vorbit despre auditarea conturilor de utilizatori, administratori și servicii, astăzi vom aborda un instrument pe care profesioniștii din domeniul securității, IT, auditului intern și gestionării riscurilor îl pot utiliza pentru a evalua poziția de securitate a unei organizații - audit de securitate IT. Auditurile regulate de securitate vor oferi o imagine clară a mediului de risc cibernetic al organizației și a nivelului de pregătire pentru amenințările de securitate, cum ar fi atacurile de tip inginerie socială și vulnerabilitățile de securitate.

 

Ce este auditul de securitate?

Un audit de securitate poate fi descris ca o evaluare sistematică a apărărilor infrastructurii IT a întreprinderii. Pe parcursul acestei examinări, profesioniștii în securitate vor măsura cât de bine se conformează protocoalele de securitate cu o listă de criterii stabilite pentru a valida poziția lor în materie de securitate.

Aceste audituri ar trebui să fie riguroase și să se desfășoare în mod regulat pentru a asigura securitatea datelor și a activelor digitale. Dacă activați într-o industrie puternic reglementată, implicarea în această activitate va contribui și la asigurarea conformității.

Înainte de a efectua un audit de securitate, echipa de securitate va trebui să decidă asupra domeniului de analiză.

Un audit de securitate tipic va evalua următoarele:

-       Elemente legate de date și acces (cum ar fi cardurile, parolele și token-urile)

-       Email

-       Configurațiile hardware

-       Procesele de manipulare a informațiilor

-       Rețeaua

-       Configurația fizică a sistemului și a mediului

-       Practicile utilizatorilor

-       Dispozitivele inteligente

-       Configurațiile software

Auditul ar trebui să evalueze fiecare dintre aceste aspecte în raport cu riscurile trecute și potențialele riscuri viitoare. Acest lucru înseamnă că echipa dumneavoastră de securitate ar trebui să fie la curent cu ultimele tendințe în materie de securitate și cu măsurile luate de alte organizații pentru a le contracara.

La sfârșitul auditului de securitate, se va întocmi un raport detaliat care acoperă punctele forte și slăbiciunile aranjamentelor dumneavoastră actuale de securitate. Ori de câte ori se identifică o vulnerabilitate, costul de securizare ar trebui evaluat în raport cu costul unei breșe de securitate.

 

De ce e important auditul de securitate?

Auditurile de securitate cibernetică sunt importante din mai multe motive:

  • Evaluarea amenințărilor în evoluție: transformarea digitală în curs aduce zilnic noi amenințări cibernetice. Organizațiile trebuie să se asigure că programul lor actual de securitate cibernetică poate răspunde corespunzător acestor amenințări. Lipsa unui plan de audit nu numai că crește riscul cibernetic, dar expune o organizație riscului de a nu fi conformă cu cerințele legale și reglementările în vigoare;
  • Conformitatea cu normele legale și reglementările: neconformitatea înseamnă că practicile de securitate cibernetică ale unei organizații nu respectă standardele industriei, crescând șansele producerii unei breșe de date sau a altui incident de securitate grav. Amenzi drastice, acțiuni legale și deteriorarea reputației survin la scurt timp după gestionarea necorespunzătoare a datelor sensibile;
  • Identificarea și remedierea deficiențelor: auditurile regulate de securitate scot la iveală orice măsuri de protecție și apărare lipsă sau inadevate, permițând echipelor de securitate să implementeze controalele de atenuare necesare și să prioritizeze remedierea riscurilor.



Frecvența desfășurării auditurilor de securitate

Frecvența auditurilor de securitate depinde de dimensiunea și amploarea organizației, precum și de cerințele reglementare ale standardelor pe care organizația a decis să le respecte sau pe care este obligată să le respecte prin lege.

În general, este indicat să se efectueze audituri de securitate cel puțin o dată pe an, dar multe organizații adoptă un program mai frecvent, cum ar fi o dată la șase/ trei luni. O încălcare a securității poate avea consecințe grave pentru afacere, inclusiv pierderea reputației, răspunderea legală și chiar acuzații penale, ceea ce oferă un imbold pentru desfășurarea unei auditări de securitate ad hoc. Intervenția cea mai bună este prevenția, care începe cu audituri regulate.

 

Din ce constă un audit de securitate?

Un audit de securitate poate avea diverse forme și poate fi efectuat conform mai multor standarde, dar există anumite etape comune. Un audit de securitate constă într-o evaluare completă a tuturor componentelor infrastructurii IT, inclusiv sistemele de operare, serverele, instrumentele de comunicare și partajare digitală, aplicațiile, procesele de stocare și colectare a datelor, furnizorii de servicii terți, și altele. Iată câteva etape comune pe care le puteți urma atunci când efectuați un audit de securitate:

 

1. Selectați criteriile de audit de securitate:

Stabiliți criteriile interne și externe pe care doriți sau trebuie să le îndepliniți și utilizați-le pentru a dezvolta lista de controale de securitate de analizat și testat. Păstrați un înregistrare a politicilor interne ale organizației dumneavoastră, în special a celor legate de securitatea cibernetică, deoarece acestea vor fi, în mod obișnuit, examinate în cadrul unui audit de securitate.

 

2. Evaluarea formării personalului:

Cu cât mai mulți oameni au acces la date extrem de sensibile, cu atât crește șansa de eroare a factorului uman. Asigurați-vă că există o înregistrare a membrilor personalului care au acces la informații sensibile și a angajaților care au fost instruiți în gestionarea riscurilor cibernetice, securitatea IT și/sau practicile de conformitate. Planificați să instruiți pe cei care încă au nevoie de formare.

Majoritatea cadrelor de securitate cibernetică impun un nivel de bază de formare în securitate pentru toți sau majoritatea angajaților.

 

3. Revizuirea jurnalelor și a răspunsurilor la evenimente:

Revizuiți activitatea rețelei și jurnalele de evenimente. Menținerea unei evidențe strânse a jurnalelor va ajuta la asigurarea faptului că doar angajații cu permisiunile potrivite accesează datele restricționate și că acești angajați respectă măsurile de securitate potrivite. Jurnalele de audit pot oferi informații valoroase pentru efectuarea unui răspuns la incident și analiză a cauzelor radacinale - acestea ar trebui să fie păstrate conform politicilor de securitate ale organizației.

Monitorizarea jurnalelor nu este suficientă în cazul în care apare un incident sau un eveniment anormal. Dacă personalul sau software-ul de monitorizare semnalează o problemă, echipele de răspuns ar trebui să fie pregătite să acționeze. Având șabloane și proceduri operaționale standard în loc pentru evenimente comune poate simplifica auditurile de conformitate și de securitate IT.

 

4. Identificarea vulnerabilităților:

Auditul de securiatate are scopul de a descoperi unele dintre cele mai evidente vulnerabilități, cum ar fi faptul că o actualizare de securitate este depășită sau parolele angajaților nu au fost schimbate de peste un an. Auditurile regulate de securitate fac evaluările de vulnerabilități mai eficiente și mai eficace. Totodată, auditurile pot să identifice lacune în politicile și controalele de securitate, permițând organizației să remedieze astfel de constatări.

 

5. Implementarea protecțiilor:

Odată ce ați revizuit vulnerabilitățile organizației și ați confirmat că personalul este instruit și respectă protocolul adecvat, asigurați-vă că organizația utilizează controale interne pentru a preveni frauda, cum ar fi limitarea accesului utilizatorilor la date sensibile. Verificați dacă rețelele wireless sunt securizate, instrumentele de criptare sunt actualizate și dacă software-ul antivirus corespunzător a fost instalat și actualizat în întreaga rețea.

 

În mediul afacerilor digitale de astăzi, datele au devenit active organizaționale critice și se confruntă cu cele mai semnificative amenințări la adresa securității. Incidente majore de securitate, cum ar fi atacurile de tip ransomware devin din ce în ce mai strategice. Organizațiile care nu abordează punctele lor vulnerabile în securitatea cibernetică într-un peisaj amenințător vor suferi inevitabil o breșă de securitate. Auditurile de securitate cibernetică sunt o sarcină anevoioasă, dar necesară. Cu abordarea potrivită, companiile pot atinge o cadență constantă de auditare și pot menține vizibilitatea necesară pentru a identifica amenințările cibernetice înainte ca acestea să devină incidente.