Consolidarea suveranității tehnologice
Comisia a adoptat programele pentru anul 2024 ale Programului Digital al Europei (DEP), care delimitează obiectivele și domeniile specifice care vor beneficia de un total de 762,7 milioane de euro în finanțare. Aceste programe de lucru includ investiții strategice care vor fi instrumentale în realizarea acestei Decade Digitale a Europei. Programul Digital Europei își propune să consolideze suveranitatea tehnologică a Europei și să aducă soluții digitale pe piață în beneficiul cetățenilor, administrațiilor publice și întreprinderilor, contribuind în același timp la obiectivele Pactului Verde European.
Finanțare strategică pentru inovare digitală
Programul principal de lucru valorează aproape 549 de milioane de euro pentru anul 2024. Peste jumătate din această sumă va fi destinată asigurării continuității și evoluției activităților începute în cadrul programelor de lucru anterioare și acțiunilor deja lansate de Programul de Lucru 2023-2024 publicat în martie. Programul principal acoperă proiecte specifice de implementare care utilizează tehnologii digitale precum supercomputere, baze de date, inteligență artificială, cloud, securitate cibernetică și abilități digitale avansate.
40% din finanțarea Programului de Lucru va oferi sprijin concret pentru implementarea proiectelor din cadrul Decadei Digitale, inclusiv oportunități pentru Consorțiile de Infrastructură Digitală Europeană (EDIC-uri), eforturi consolidate privind inteligența artificială și acțiuni suplimentare legate de politici digitale cheie precum virtualizare sau medii cloud. În urma unei Cereri de Expresii de Interes pentru EDIC-uri, statele membre au depus 38 de propuneri, demonstrând astfel un interes substanțial pentru acest nou instrument. Recunoscând importanța tot mai mare a inteligenței artificiale (IA), programul de lucru pentru anul 2024 dedică o cincime din finanțarea sa consolidării sprijinului pentru IA.
Programul pentru anul 2024 introduce, de asemenea, acțiuni noi în domenii cheie ale politicii digitale. Acestea includ finanțare pentru un pilot care demonstrează integrarea fără sudură și interoperabilitatea Industrial IoT Edge cu dezvoltările Telco Edge, înființarea unui Centru de Competență 3D pentru sectorul Patrimoniului Cultural și furnizarea de senzori de rezonanță magnetică metabolică bazată pe cuantic pentru diagnosticul și tratamentul cancerului.
Programul de lucru în domeniul cibernetic
Împreună cu programul principal de lucru amendat, Comisia a publicat amendamentul programului specific de lucru concentrat pe securitatea cibernetică, cu un buget de 214 de milioane de euro pentru anul 2024, având ca scop sprijinirea răspunderii la amenințări cibernetice, implementarea legislației UE privind securitatea cibernetică, pregătirea pentru atacuri cibernetice și asistența reciprocă.
Mecanismul de Urgență va include acțiuni de pregătire și asistență reciprocă finanțate de programul de lucru DEP în domeniul cibernetic, alături de acțiuni de răspuns la incidente finanțate de programul principal DEP.
Pentru a promova colaborarea și a consolida Comunitatea de Competență în Domeniul Cibernetic în fiecare stat membru, programul de lucru DEP în domeniul cibernetic va oferi sprijin pentru Centrele Naționale de Coordonare existente sau noi. Aceste centre acționează ca puncte de contact, interacționând și asistând părțile interesate și contribuind la sarcinile strategice ale Centrului European de Competență în Domeniul Cibernetic (ECCC).
Programele de lucru ale programului digital
Programele de lucru vor fi implementate în principal prin acordarea de granturi și achiziții. Câteva acțiuni, cum ar fi inițiativa Destination Earth, vor fi derulate în colaborare cu organizații partenere. Investiția generată de apelurile din programele de lucru va fi aproape dublă față de suma provenită din finanțarea UE, deoarece proiectele sunt cofinanțate la o rată de 50%.
Primele apeluri pentru acest program de lucru al Programului Digital Europei au fost deja publicate în 2023, iar următoarele vor fi publicate la începutul anului 2024, cu altele planificate pentru primăvară. Apelurile sunt deschise întreprinderilor, administrațiilor publice și altor entități din statele membre ale UE, țările EFTA/SEE și țările asociate Programului Digital Europei. Pentru mai multe informații despre Programele de Lucru și despre cum să obțineți finanțare, puteți consulta site-ul oficial al Comisiei Europene.
Contribuția la dezvoltarea economică și tehnologică a Europei
Cu un buget generos de 7,5 miliarde de euro planificat pe o perioadă de 7 ani, Programul Digital al Europei reprezintă primul efort semnificativ al Uniunii Europene de a aduce tehnologia digitală în prim-planul întreprinderilor și vieții cetățenilor. Acest program ambițios nu doar că accelerează redresarea economică, ci și modelează transformarea digitală a întregii societăți și economii europene, aducând beneficii semnificative în special întreprinderilor mici și mijlocii.
Implementat prin programe de lucru pe termen lung, Programul Digital al Europei se aliniază cu alte inițiative UE precum Horizon Europe, EU4Health, InvestEU, Connecting Europe Facility, consolidând, de asemenea, investițiile din cadrul Facilității de Redresare și Reziliență.