Atacatori exploatează dorința de câștiguri
Este o practică des întâlnită ca hackerii să încearce să profite de utilizatorii în căutare de venituri suplimentare, dar în ultima campanie descoperită de specialiștii în securitate de la Bitdefender, există o abordare distinctă. Această metodă constă în oferirea unei sume de bani pentru a câștiga încrederea victimelor, o practică menită să îi convingă să investească pentru a deveni membru VIP. Acest status promite utilizatorilor o modalitate mai ușoară de a câștiga bani prin activități simple, cum ar fi aprecierea clipurilor de pe YouTube.
Mecanismul înșelătoriei începe prin mesaje primite de la un număr necunoscut, de obicei, cu prefixul aparținând unei țări din Africa. Victimele sunt atrase cu promisiuni de câștiguri financiare pentru a aprecia clipuri pe YouTube. Odată ce mesajul este primit de victime, atacatorii solicită informații personale și financiare, cum ar fi numărul de WhatsApp, vârsta, ocupația, numele complet și detaliile contului bancar.
Înșelătorie extinsă: victimele sunt atrase într-o rețea de plăți și sarcini
Ulterior, victimele sunt ghidate printr-un set de instrucțiuni, fiindu-le solicitat să dea like și să se aboneze la anumite clipuri, trimițând apoi capturi de ecran ca dovadă. După aceasta, li se cere să descarce Telegram pentru a discuta detaliile plății cu un presupus reprezentant al companiei, menționând un anumit cod de retragere. Odată finalizat acest proces, victima primește o sumă nominală, în acest caz, 30 de lei. Deși inițial plățile sunt mici, escrocii încearcă să convingă victimele că investiția le va aduce profituri substanțiale.
Intrând într-un grup VIP pe Telegram, victimele sunt atrase cu promisiuni de profituri mai mari. Cu toate acestea, pentru a debloca aceste beneficii, sunt impuse taxe și sarcini, iar plățile pentru aceste activități variază între 100 și 5.000 de lei. De exemplu, pentru o investiție de 100 de lei, se promit 130 de lei, iar pentru 2.500 de lei, se afirmă că victima va primi 3.250 de lei. Scopul atacatorilor este de a fura bani și date, iar în cazul în care victima efectuează o plată, aceștia întrerup comunicarea și blochează numărul. Canalul de Telegram conține dovezi pentru plățile efectuate, menite să inspire încredere altor potențiale victime.
Oferte similare au fost identificate și pe grupuri de Facebook, care promovează muncă la distanță sau câștiguri consistente pentru activități precum aprecierea și abonarea la canale de YouTube.
Recomandări pentru prevenirea înșelătoriilor
Pentru cei ce sunt abordați cu astfel de oferte pe WhatsApp sau alte platforme de socializare, li se recomandă o serie de măsuri pentru a preveni să fie fraudați. În primul rând, utilizatorilor li se recomandă să verifice autenticitatea ofertei de muncă și a companiei respective. Nu împărtășiți niciodată detalii bancare sau informații personale cu persoane necunoscute. Plata în avans pentru oportunități de muncă trebuie privită cu suspiciune, iar orice ofertă care pare prea bună pentru a fi adevărată trebuie tratată cu precauție.
Pași în cazul căderii în capcana escrocilor
Pentru cei care au căzut victimă în această înșelătorie, mai jos regăsiți câteva măsuri necesare, ce vă pot fi de folos. Aceștia includ realizarea de capturi de ecran ale conversațiilor și plăților, încetarea comunicării și blocarea utilizatorului, utilizarea de parole puternice și activarea autentificării în doi pași, precum și raportarea contului pe platforma de socializare. În plus, se recomandă depunerea unei plângeri la poliție și informarea băncii, alături de anunțarea familiei și a prietenilor despre înșelătoria la care au fost expuși.